Naukowcy przeprowadzili badania, które potwierdza, że ta prosta czynność pozwala łatwo zmniejszyć ilość mikroplastików w naszej wodzie z kranu.
Mikroplastik jest już wszędzie – w naszej żywności, wodzie, a nawet powietrzu. Naukowcy i inżynierowie na całym świecie opracowali wszelkiego rodzaju kreatywne strategie mające na celu filtrowanie tych maleńkich cząstek plastiku, ale nowe badania ujawniły proste, ale skuteczne rozwiązanie do czyszczenia wody pitnej (tzw. kranówki), które prawdopodobnie już znajduje się w Twojej kuchni.
➔ ZOBACZ TAKŻE: Woda butelkowana może mieć 100 razy więcej plastiku, niż sądzono!
Mikroplastik odnosi się do wszelkich tworzyw sztucznych o długości mniejszej niż 5 milimetrów (0,2 cala). Można je znaleźć w odpadach przemysłowych i produktach kosmetycznych, ale mogą również powstawać podczas degradacji większych kawałków odpadów z tworzyw sztucznych. Jak podaje portal UNESCO Ocean Literacy, wiele z tych plastikowych kawałków trafia do oceanów. Szacuje się, że znajduje się w nich od 50 do 75 bilionów kawałków mikro i większych tworzyw sztucznych.
Te cząsteczki plastiku zawierają substancje chemiczne, które mogą zakłócać naturalne uwalnianie hormonów w organizmie, potencjalnie zwiększając ryzyko zaburzeń rozrodczości i niektórych nowotworów. Mogą również przenosić na swojej powierzchni toksyny, takie jak metale ciężkie.
Z biegiem czasu mikroplastiki mogą jeszcze bardziej rozpadać się na tak zwane nanoplastiki (NMPs). Są tak małe, że mogą przedostać się przez nasze jelita i płuca bezpośrednio do krwioobiegu, przemieszczając się przez nasze ciała i do ważnych narządów, takich jak nasze serca i mózgi.
Przy tak dużej liczbie tych maleńkich cząstek w oceanie być może nie jest zaskakujące, że przedostały się one również do naszej wody pitnej. Jednak dzięki nowym badaniom przeprowadzonym na Uniwersytecie Medycznym w Guangzhou i Uniwersytecie Jinan w Chinach możliwe będzie usunięcie ponad 80 procent tych drobnych tworzyw sztucznych za pomocą prostego urządzenia kuchennego: czajnika i prostego filtra wody.
W swoim badaniu opublikowanym w czasopiśmie Environmental Science and Technology Letters zespół kierowany przez Zhanjuna Li i Eddy’ego Zenga zebrał próbki twardej wody kranowej z Guangzhou w Chinach i wzbogacił je różnymi ilościami nano- i mikroplastików. Próbki gotowano przez pięć minut i pozostawiono do ostygnięcia, po czym zespół zmierzył ilość swobodnie unoszącego się plastiku w każdej próbce.
Twarda woda jest bogata w minerały i podczas gotowania wytwarza niewielkie ilości kredowej substancji zwanej kamieniem, czyli węglanem wapnia. Jeśli mieszkasz na obszarze o twardej wodzie, rozpoznasz to po białej pianie unoszącej się na powierzchni herbaty lub kawy. W rzeczywistości, gdy woda wrze, ta biała piana otacza cząsteczki plastiku, oddzielając je od reszty cieczy.
Jeśli płyn ten zostanie następnie przelany przez prosty filtr, np. filtr do kawy, pływający kamień wraz z kapsułkowanymi tworzywami sztucznymi będzie można oddzielić od reszty płynu. W rzeczywistości za pomocą tej metody usunięto aż do 90 procent swobodnie pływających mikro- i nanoplastików obecnych w wodzie.
Chociaż efekty te były najbardziej widoczne w przypadku twardej wody, metoda ta nadal usuwała około 25 procent nano- i mikroplastików obecnych w próbkach miękkiej wody.
„Ta prosta strategia wrzenia wody może «odkażać» nano- i mikroplastiki z wody z kranu w gospodarstwach domowych i może nieszkodliwie zmniejszyć spożycie nano- i mikroplastików przez ludzi podczas picia wody” – piszą autorzy.
➔ Obserwuj nas w Google News, aby być na bieżąco!
źródło: Newsweek U.S. | Drinking Boiled Tap Water Reduces Human Intake of Nanoplastics and Microplastics Zimin Yu, Jia-Jia Wang, School of Biomedical Engineering, Guangzhou Medical University, Guangzhou 511436, China, Liang-Ying Liu, Zhanjun Li*, and Eddy Y. Zeng*