Jak jemy, pijemy i wdychamy mikroplastik?

Sprawdź najczęstsze źródła wchłanianych do naszego organizmu mikroskopijnych cząstek plastiku.

Przeciętny człowiek je, pije i oddycha każdego roku od 74.000 do 121.000 mikroplastików – co jest uważane za niedoszacowanie. Badania zatytułowane Konsumpcja mikroplastików przez ludzi (oryg. Human Consumption of Microplastics) autorstwa Coxa i in. opublikowany w Environmental Science & Technology przedstawia analizę 26 badań z całego świata i oblicza średnią ilość mikrodrobin plastiku znajdujących się w powszechnych materiałach eksploatacyjnych.

Jak pokazuje infografika, przygotowana przez serwis Statista, największym znanym źródłem mikroplastiku, który dostaje się do naszego organizmu, jest woda butelkowana. Opierając się na 4 oddzielnych badaniach, średnia liczba cząstek na litr wynosi 94.

Drugie miejsce zajmuje piwo z aż 32 cząsteczkami na litr, ale to właśnie trzecie miejsce może budzić najwięcej niepokoju. Powietrze wdychane przez ludzi, na podstawie dwóch badań przeprowadzonych we Francji i Turcji, zawiera średnio 9,80 cząstek na m³.

Dla porównania, Podręcznik Współczynników Narażenia EPA (Exposure Factors Handbook) wskazuje, że osoba w wieku 31-51 lat wdycha średnio 16 m³ powietrza dziennie.

Skąd wchłaniamy najwięcej mikroplastiku? (w cząteczkach na g/l/m³)

  • woda butelkowana: 94,37
  • piwo 32,27
  • powietrze: 9,8
  • woda z kranu: 4,24
  • woda morska: 1,48
  • cukier: 0,44
  • sól: 0,11
  • miód: 0,10
Infografika: Skąd wchłaniamy najwięcej mikroplastiku?
Infografika: Skąd wchłaniamy najwięcej mikroplastiku? | źródło: Statista

Szacowane roczne wchłanianie cząstek mikroplastiku na osobę* 
wynosi pomiędzy 74.000 a 121.000!

* wliczając wdychanie. Szacunki „podlegają dużej zmienności” i są „prawdopodobnie zaniżone”

➔ Obserwuj nas w Google News, aby być na bieżąco!

źródło: Statista | Human Consumption of Microplastics – Cox et al.