Sprawdź najczęstsze źródła wchłanianych do naszego organizmu mikroskopijnych cząstek plastiku.
Przeciętny człowiek je, pije i oddycha każdego roku od 74.000 do 121.000 mikroplastików – co jest uważane za niedoszacowanie. Badania zatytułowane Konsumpcja mikroplastików przez ludzi (oryg. Human Consumption of Microplastics) autorstwa Coxa i in. opublikowany w Environmental Science & Technology przedstawia analizę 26 badań z całego świata i oblicza średnią ilość mikrodrobin plastiku znajdujących się w powszechnych materiałach eksploatacyjnych.
Jak pokazuje infografika, przygotowana przez serwis Statista, największym znanym źródłem mikroplastiku, który dostaje się do naszego organizmu, jest woda butelkowana. Opierając się na 4 oddzielnych badaniach, średnia liczba cząstek na litr wynosi 94.
Drugie miejsce zajmuje piwo z aż 32 cząsteczkami na litr, ale to właśnie trzecie miejsce może budzić najwięcej niepokoju. Powietrze wdychane przez ludzi, na podstawie dwóch badań przeprowadzonych we Francji i Turcji, zawiera średnio 9,80 cząstek na m³.
Dla porównania, Podręcznik Współczynników Narażenia EPA (Exposure Factors Handbook) wskazuje, że osoba w wieku 31-51 lat wdycha średnio 16 m³ powietrza dziennie.
Skąd wchłaniamy najwięcej mikroplastiku? (w cząteczkach na g/l/m³)
- woda butelkowana: 94,37
- piwo 32,27
- powietrze: 9,8
- woda z kranu: 4,24
- woda morska: 1,48
- cukier: 0,44
- sól: 0,11
- miód: 0,10
Szacowane roczne wchłanianie cząstek mikroplastiku na osobę*
wynosi pomiędzy 74.000 a 121.000!
* wliczając wdychanie. Szacunki „podlegają dużej zmienności” i są „prawdopodobnie zaniżone”
➔ Obserwuj nas w Google News, aby być na bieżąco!
źródło: Statista | Human Consumption of Microplastics – Cox et al.