Sprawdź, czy Twoje dane z Facebooka trafiły do Cambridge Analytica

Facebook udostępnił specjalną stronę, na której możesz w łatwy sposób sprawdzić, czy Facebook przekazał Twoje dane firmie Cambridge Analytica.

Facebook Cambridge Analytica (logo)

W tym tygodniu Facebook zaczął ostrzegać około 87 milionów użytkowników dotkniętych skandalem z Cambridge Analytica związanych z przekazaniem danych osobowych z konta na Facebooku. W przypadku użytkowników sieci społecznościowej, którzy jeszcze nie dostali powiadomienia, istnieje drugi sposób ręcznego sprawdzenia, czy ich prywatność została naruszona.

Zobacz także: Operacja Faceblock zaplanowana na 11 kwietnia 2018 r.

Głównym sposobem, w jaki użytkownicy dowiedzą, czy ich dane zostały wykorzystane przez Cambridge Analytica, będzie ostrzeżenie o prywatności w karcie Aktualności. W przypadku osób dotkniętych problemem, w komunikacie dowiedzą się czy aplikacja „This Is Your Digital Life” mogła udostępnić informacje na ich temat firmie Cambridge Analytica wraz z ostrzeżeniem czy ich znajomi również mogli być ofiarami incydentu.


W przypadku pozostałych użytkowników, których nie dotyczy ten problem, mogą zobaczyć ogólne wskazówki dotyczące sprawdzania aplikacji i stron internetowych, które mają dostęp do ich danych na Facebooku.

Powiadomienie będzie stopniowo pojawiało się kolejnym użytkownikom, a jako pierwsi zobaczą je użytkownicy z Wielkiej Brytanii. W Polsce mogły wyciec dane aż 57 tysięcy użytkowników, choć w naszym kraju aplikację uruchomiło zaledwie 23 osoby. Liczba danych polskich użytkowników, które trafiły do Cambridge Analytica, wynika jednak z powiązań znajomych, których dane trafiły do firmy trzeciej.

Jak sprawdzić już teraz, czy Twoje dane na Facebooku były bezpieczne?

Alternatywą jest wizyta na stronie wsparcia Facebooka w wątku: Jak sprawdzić, czy informacje na mój temat zostały udostępnione firmie Cambridge Analytica? Po wejściu na tę stronę otrzymasz od razu odpowiedź, czy Twoje dane zostały udostępnione?

Jeśli dane nie zostały naruszone zobaczysz poniższy komunikat: 

Według naszych danych ani Ty, ani Twoi znajomi nie logowaliście się do aplikacji „This Is Your Digital Life”. Ustaliliśmy, że Twoje dane z Facebook nie zostały przekazane firmie Cambridge Analytica przez aplikację „This Is Your Digital Life”.

 Jak sprawdzić, czy informacje na mój temat zostały udostępnione firmie Cambridge Analytica?

Jak sprawdzić, czy informacje na mój temat zostały udostępnione firmie Cambridge Analytica?

Facebook ostrzega również, że niewielka liczba użytkowników, którzy zalogowali się w „This Is Your Digital Life”, również udostępniła swój kanał informacyjny, oś czasu, posty i wiadomości, które mogą obejmować posty i wiadomości od znajomych.

Zaleca się, aby wszyscy użytkownicy, niezależnie od tego, czy ich dane były zaangażowane w sprawę Cambridge Analytica, przejrzeli i zaktualizowali informacje, które udostępniają innym firmom.

Obserwuj

Łukasz Majchrzyk

redaktor mobiRANK.pl
Od 2005 roku zajmuję się komunikacją internetową i e-marketingiem, jestem pasjonatem urządzeń mobilnych oraz nowych technologii – i nie waham się ich używać.
Łukasz Majchrzyk
Obserwuj