Site icon mobiRANK.pl Przejdź do pełnej wersji

Kawa z mlekiem może mieć większe korzyści zdrowotne

Nowe badania sugerują, że dodanie mleka do kawy może zwiększyć jej właściwości przeciwutleniające.

fot. Depositphotos

Według najnowszych badań naukowych wynika, że dodanie odrobiny mleka do porannej kawy może poprawić właściwości przeciwzapalne napoju. W kilku badaniach naukowcy zajmujący się żywnością wykazali, w jaki sposób białka mleka mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w kawie, wzmacniając wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne.

Przeczytaj też: Naukowcy potwierdzają, że picie wody wydłuża życie

Badania koncentrowały się na rodzinie związków organicznych znanych jako polifenole. Znajdujące się w wielu produktach spożywczych polifenole mają działanie przeciwutleniające, zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie człowieka. Jednak zaskakująco mało wiadomo na temat interakcji polifenoli z innymi cząsteczkami znajdującymi się w żywności.

W dwóch nowych badaniach naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze skupili się na jednej konkretnej interakcji polifenoli – kwasie kawowym i kwasie chlorogenowym (dwa główne polifenole występujące w kawie) oraz cysteinie (kluczowe białko w mleku).

Pierwsze nowe badanie dotyczyło wpływu tych kombinacji polifenoli i białek na komórki odpornościowe w warunkach laboratoryjnych. Następnie naukowcy sztucznie pobudzili te komórki odpornościowe, aby zobaczyć, jak skutecznie kombinacja polifenoli i białek zapobiega stanom zapalnym.

Wyniki były imponujące, a polifenole wzbogacone białkiem okazały się dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych w porównaniu z samymi polifenolami.

W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego hamujący wpływ na zapalenie w komórkach odpornościowych jest wzmocniony. W związku z tym można sobie wyobrazić, że ten koktajl może również mieć korzystny wpływ na stany zapalne u ludzi.

– powiedziała Marianne Nissen Lund, kierująca badaniem

Kolejnym krokiem w badaniach było sprawdzenie, czy to specyficzne wiązanie polifenol-białko zachodzi w napoju kawowym z mlekiem. Tutaj Lund i współpracownicy skutecznie wykazali, że komercyjne napoje kawowe także generują te związane cząsteczki.

Nasz wynik pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w niektórych napojach kawowych z mlekiem, które badaliśmy. W rzeczywistości reakcja zachodzi tak szybko, że trudno było jej uniknąć w jakiejkolwiek żywności, którą do tej pory badaliśmy.

– powiedziała Lund

Lund sugeruje również, że prawdopodobnie te korzystne interakcje polifenoli z białkami występują w innych kombinacjach żywności, takich jak mięso i warzywa lub koktajle owocowe z mlekiem.

W tym momencie naukowcy zaobserwowali właściwości przeciwzapalne tylko w eksperymentach na komórkach. Kolejnym etapem dla badaczy są badania na zwierzętach, a potem potencjalnie badania na ludziach. Według Lund trwają również prace nad sposobami zwiększenia aktywności polifenoli w ludzkich organizmach poprzez inżynierię białek.

Ponieważ ludzie nie wchłaniają tak dużo polifenoli, wielu naukowców bada, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, które poprawiają ich wchłanianie w organizmie. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli.

– powiedziała Lund

Nowe badania zostały opublikowane w Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

➔ Obserwuj nas w Google News, aby być na bieżąco!

źródło: Uniwersytet w Kopenhadze | New Atlas
zdjęcie wykorzystane we wpisie z Depositphotos

Exit mobile version