Nowe badania sugerują, że dodanie mleka do kawy może zwiększyć jej właściwości przeciwutleniające.
Według najnowszych badań naukowych wynika, że dodanie odrobiny mleka do porannej kawy może poprawić właściwości przeciwzapalne napoju. W kilku badaniach naukowcy zajmujący się żywnością wykazali, w jaki sposób białka mleka mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w kawie, wzmacniając wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne.
Przeczytaj też: Naukowcy potwierdzają, że picie wody wydłuża życie
Badania koncentrowały się na rodzinie związków organicznych znanych jako polifenole. Znajdujące się w wielu produktach spożywczych polifenole mają działanie przeciwutleniające, zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie człowieka. Jednak zaskakująco mało wiadomo na temat interakcji polifenoli z innymi cząsteczkami znajdującymi się w żywności.
W dwóch nowych badaniach naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze skupili się na jednej konkretnej interakcji polifenoli – kwasie kawowym i kwasie chlorogenowym (dwa główne polifenole występujące w kawie) oraz cysteinie (kluczowe białko w mleku).
Pierwsze nowe badanie dotyczyło wpływu tych kombinacji polifenoli i białek na komórki odpornościowe w warunkach laboratoryjnych. Następnie naukowcy sztucznie pobudzili te komórki odpornościowe, aby zobaczyć, jak skutecznie kombinacja polifenoli i białek zapobiega stanom zapalnym.
Wyniki były imponujące, a polifenole wzbogacone białkiem okazały się dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych w porównaniu z samymi polifenolami.
W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego hamujący wpływ na zapalenie w komórkach odpornościowych jest wzmocniony. W związku z tym można sobie wyobrazić, że ten koktajl może również mieć korzystny wpływ na stany zapalne u ludzi.
– powiedziała Marianne Nissen Lund, kierująca badaniem
Kolejnym krokiem w badaniach było sprawdzenie, czy to specyficzne wiązanie polifenol-białko zachodzi w napoju kawowym z mlekiem. Tutaj Lund i współpracownicy skutecznie wykazali, że komercyjne napoje kawowe także generują te związane cząsteczki.
Nasz wynik pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w niektórych napojach kawowych z mlekiem, które badaliśmy. W rzeczywistości reakcja zachodzi tak szybko, że trudno było jej uniknąć w jakiejkolwiek żywności, którą do tej pory badaliśmy.
– powiedziała Lund
Lund sugeruje również, że prawdopodobnie te korzystne interakcje polifenoli z białkami występują w innych kombinacjach żywności, takich jak mięso i warzywa lub koktajle owocowe z mlekiem.
W tym momencie naukowcy zaobserwowali właściwości przeciwzapalne tylko w eksperymentach na komórkach. Kolejnym etapem dla badaczy są badania na zwierzętach, a potem potencjalnie badania na ludziach. Według Lund trwają również prace nad sposobami zwiększenia aktywności polifenoli w ludzkich organizmach poprzez inżynierię białek.
Ponieważ ludzie nie wchłaniają tak dużo polifenoli, wielu naukowców bada, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, które poprawiają ich wchłanianie w organizmie. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli.
– powiedziała Lund
Nowe badania zostały opublikowane w Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry.
➔ Obserwuj nas w Google News, aby być na bieżąco!
źródło: Uniwersytet w Kopenhadze | New Atlas
zdjęcie wykorzystane we wpisie z Depositphotos