Oglądaj na żywo, powrót astronautów z ISS

W niedzielę w nocy możesz obejrzeć, jak SpaceX sprowadza astronautów NASA ze Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) na pokład Crew Dragon.

Bob Behnken i Doug Hurley na pokładzie Crew Dragon

Ponad dwa miesiące temu mogliśmy oglądać historyczny” lot załogowy NASA i SpaceX DM-2. Teraz SpaceX i NASA są teraz na końcowym etapie przygotowań do zakończenia misji Demo-2 Crew Dragon, w ramach której astronauci Bob Behnken i Doug Hurley opuszczą Międzynarodową Stację Kosmiczną i powrócą na Ziemię. Behnken i Hurley wystrzelili 30 maja 2020 roku na pokładzie Crew Dragon, pierwszego pasażerskiego statku kosmicznego SpaceX, i od tego czasu pracowali na ISS jako część załogi stacji.

Crew Dragon ma wyruszyć z ISS w sobotę 1 sierpnia 2020 roku o godz. 19:34 EDT (16:34 PDT) – czyli w niedzielę 2 sierpnia 2020 roku o godz. 1:34 w nocy czasu polskiego (EST), ale NASA planuje cały dzień relacji, w tym oficjalną ceremonię odlotu na żywo, która rozpocznie się o 9:10 EDT (15:10 czasu polskiego). Behnken i Hurley oficjalnie pożegnają się z członkami załogi ISS przed wejściem do kapsuły, aby przygotować się do odlotu.

Kapsuła będzie gotowa na wielogodzinną podróż z powrotem na Ziemię i lądowanie na Oceanie Atlantyckim w niedzielę 2 sierpnia około 14:42 AM EDT (11:42 AM PDT) – czyli w niedzielę 2 sierpnia ok. 20:42 czasu polskiego.


Istnieją potencjalne czynniki, które mogą opóźnić start, o których należy pamiętać – w szczególności huragan Isaias, który może wpłynąć na dostępność odpowiednich lądowisk na oceanie, gdzie załogi ratownicze muszą być w stanie bezpiecznie przejąć kapsułę, aby odebrać Hurleya i Behnkena. Obecnie misja idzie zgodnie z planem i pogoda nie powinna popsuć misji.

Oglądaj transmisję NASA Live (na żywo) na poniższym playerze:

źródło: NASA | SpaceX| TechCrunch