Od dzisiaj usługa Google+ nie jest już dostępna

Od 2 kwietnia 2019 r. usługa społecznościowa Google+ została oficjalnie wyłączona, nie można już korzystać z profili indywidualnych i firmowych.

Google+ zamknięte od 2 kwietnia 2019 r.

Około osiem lat po debiucie usługi Google+, gigant wyszukiwania oficjalnie wyciągnął wtyczkę z sieci społecznościowej Google+. Od dłuższego czasu wiemy, że 2 kwietnia 2019 roku miał nastąpić koniec Google+.

Jeśli teraz przejdziesz na stronę plus.google.com, nie będziesz już witany kanałem postów użytkowników, ale raczej wpisem wyjaśniającym, co się stało z witryną i zawartymi na niej treściami.

Google wyjaśnia na tej stronie, że zamknięcie G+ nie wpływa na inne usługi firmy, takie jak Gmail, Google Photos, Drive lub YouTube. Wygląda na to, że niektórzy użytkownicy mają pewne wątpliwości, ale ta strona docelowa powinna wyjaśnić sprawę.


Ponadto Google wyjaśnia, że użytkownicy mogą nadal pobierać swoje treści z platformy. Proces usuwania treści użytkownika zajmie trochę czasu, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, prawdopodobnie warto pobrać te dane.

Co się stało z zawartością Twojego konta Google+?

Google jest w trakcie usuwania zawartości kont Google+ i stron Google+ użytkowników indywidualnych. Ten proces potrwa kilka miesięcy, więc część materiałów może pozostawać w tym czasie dostępna. Jeśli wcześniej utworzyłeś treści w Google+, być może w tym okresie uda Ci się pobrać i zapisać pozostałą na koncie Google+ zawartość oraz usunąć swój profil Google+. Możliwe, że uda Ci się też wyświetlić i usunąć swoją pozostałą aktywność w Google+.

Więcej informacji o wyłączeniu Google+ dla użytkowników indywidualnych znajdziesz w najczęściej zadawanych pytaniach.

Może Cię zainteresować także:

Google po 10 latach oficjalnie wyłącza usługę goo.gl

Obserwuj

Łukasz Majchrzyk

redaktor mobiRANK.pl
Od 2005 roku zajmuję się komunikacją internetową i e-marketingiem, jestem pasjonatem urządzeń mobilnych oraz nowych technologii – i nie waham się ich używać.
Łukasz Majchrzyk
Obserwuj