Historia kulinarnej Hiszpanii w Google Arts & Culture „Spain: An Open Kitchen”

Google zaprezentowało wyjątkową kolekcję Google Arts & Culture: „Spain: An Open Kitchen”, która powstała we współpracy z Królewską Akademią Gastronomii w Hiszpanii.

Google Arts & Culture „Spain: An Open Kitchen”

Google Arts & Culture: „Spain: An Open Kitchen” jest to najobszerniejsza jak dotąd wystawa online na temat kuchni hiszpańskiej. Po raz pierwszy również Google Arts & Culture uczyniło tematem swojej wystawy kulturę kulinarną danego kraju.

Kolekcja zawiera ponad 60 wystaw, w których znalazło się miejsce dla głosów ponad 60 kulinarnych ekspertów i ponad 2000 zdjęć, szkiców oraz filmów – niektórych, opublikowanych po raz pierwszy.

Kiedy ostatnim razem próbowałeś smakowitego gazpacho, prawdopodobnie myślałeś o tym, jak to niepozorne hiszpańskie danie stało się tak popularne, że jest niemal obowiązkową pozycją w menu restauracji na całym świecie. Przygotowywane z soczystych pomidorów, octu i czosnku danie, ze względu na swoją prostotę, było niegdyś ulubioną potrawą najbiedniejszych społeczności Andaluzji. Jednak w XVIII wieku jego niezaprzeczalne walory smakowe sprawiły, że ​gazpacho ze skromnych stołów trafiło do najbardziej okazałych sal restauracyjnych, w tym do Pałacu Królewskiego w Madrycie.


Przeczytaj również: Muzeum Narodowe w Krakowie na Google Arts & Culture

Danie smakuje lepiej, gdy znasz jego historię. W tym duchu Google Arts & Culture postanowiło podjąć współpracę z Królewską Akademią Gastronomii w Hiszpanii i zaprezentować wyjątkową kolekcję: „Spain: An Open Kitchen”. Jest to najobszerniejsza jak dotąd wystawa online na temat kuchni hiszpańskiej. Po raz pierwszy również Google Arts & Culture uczyniło tematem swojej wystawy kulturę kulinarną danego kraju.

Możecie teraz cieszyć się przepysznymi opowieściami z różnych zakątków Hiszpanii i poznawać ludzi, którzy ukształtowali kulturowe dziedzictwo, które przekształciło kraj w światową potęgę kulinarną. Są wśród nich m.in. szef kuchni Ferran Adrià, który zamienił bar plażowy elBulli na Costa Brava w najsłynniejszą restaurację na świecie, czy też prawdziwa pionierka w dziedzinie gastronomii – Clara María González de Amezúa, która odcisnęła swoje piętno dzięki utworzeniu Alambique – szkoły gotowania, która odegrała kluczową rolę w ewolucji gotowania w Hiszpanii.

Kolekcja „Spain: an Open Kitchen” zawiera ponad 60 wystaw, w których znalazło się miejsce dla głosów ponad 60 kulinarnych ekspertów i ponad 2000 zdjęć, szkiców oraz filmów – niektórych, takich jak osobiste notatki Ferrana Adrii, opublikowanych po raz pierwszy. Wszystkie te ekscytujące składniki uporządkowaliśmy w trzech głównych kategoriach: „Twarze” – czyli ludzie stojący za wyjątkową kulinarną kulturą Hiszpanii; „Smaki” – czyli tradycyjne smaki i dania regionu, takie jak szynka iberyjska czy słynne tapas; oraz „Fusion” – czyli wszystko to, co dzieje się, gdy jedzenie spotyka się ze sztuką, architekturą i kulturą.

„Spain: An Open Kitchen”

„Spain: An Open Kitchen”

Spragnieni więcej? Dzięki kolekcji „Spain: an Open Kitchen” możecie również usiąść obok Ferrany Adrii, który omawia swoje menu degustacyjne z elBulli, podjąć twórcze kulinarne wyzwanie z twórcami YouTube, delektować się wycieczką 360 stopni po zaprojektowanych przez architekta Normana Fostera piwnicach winnicy Portia lub posłuchać co eksperci sądzą na temat przyszłości gastronomii.

Kolekcja dostępna jest pod adresem: artsandculture.google.com/project/spanish-gastronomy.

Pobierzcie aplikację Google Arts & Culture na Androida lub iOS, dołączcie do dyskusji na #SpainOpenKitchen i odkryjcie bogactwo wystawy „Spain: an Open Kitchen”, aby dowiedzieć się więcej o historii swoich ulubionych hiszpańskich dań.

Pobierz aplikację w sklepie App Store Pobierz aplikację w sklepie Google Play

źródło: informacja prasowa Google

Obserwuj

Łukasz Majchrzyk

redaktor mobiRANK.pl
Od 2005 roku zajmuję się komunikacją internetową i e-marketingiem, jestem pasjonatem urządzeń mobilnych oraz nowych technologii – i nie waham się ich używać.
Łukasz Majchrzyk
Obserwuj