Google zaprezentowało wyjątkową kolekcję Google Arts & Culture: „Spain: An Open Kitchen”, która powstała we współpracy z Królewską Akademią Gastronomii w Hiszpanii.
Google Arts & Culture: „Spain: An Open Kitchen” jest to najobszerniejsza jak dotąd wystawa online na temat kuchni hiszpańskiej. Po raz pierwszy również Google Arts & Culture uczyniło tematem swojej wystawy kulturę kulinarną danego kraju.
Kolekcja zawiera ponad 60 wystaw, w których znalazło się miejsce dla głosów ponad 60 kulinarnych ekspertów i ponad 2000 zdjęć, szkiców oraz filmów – niektórych, opublikowanych po raz pierwszy.
Kiedy ostatnim razem próbowałeś smakowitego gazpacho, prawdopodobnie myślałeś o tym, jak to niepozorne hiszpańskie danie stało się tak popularne, że jest niemal obowiązkową pozycją w menu restauracji na całym świecie. Przygotowywane z soczystych pomidorów, octu i czosnku danie, ze względu na swoją prostotę, było niegdyś ulubioną potrawą najbiedniejszych społeczności Andaluzji. Jednak w XVIII wieku jego niezaprzeczalne walory smakowe sprawiły, że gazpacho ze skromnych stołów trafiło do najbardziej okazałych sal restauracyjnych, w tym do Pałacu Królewskiego w Madrycie.
Przeczytaj również: Muzeum Narodowe w Krakowie na Google Arts & Culture
Danie smakuje lepiej, gdy znasz jego historię. W tym duchu Google Arts & Culture postanowiło podjąć współpracę z Królewską Akademią Gastronomii w Hiszpanii i zaprezentować wyjątkową kolekcję: „Spain: An Open Kitchen”. Jest to najobszerniejsza jak dotąd wystawa online na temat kuchni hiszpańskiej. Po raz pierwszy również Google Arts & Culture uczyniło tematem swojej wystawy kulturę kulinarną danego kraju.
Możecie teraz cieszyć się przepysznymi opowieściami z różnych zakątków Hiszpanii i poznawać ludzi, którzy ukształtowali kulturowe dziedzictwo, które przekształciło kraj w światową potęgę kulinarną. Są wśród nich m.in. szef kuchni Ferran Adrià, który zamienił bar plażowy elBulli na Costa Brava w najsłynniejszą restaurację na świecie, czy też prawdziwa pionierka w dziedzinie gastronomii – Clara María González de Amezúa, która odcisnęła swoje piętno dzięki utworzeniu Alambique – szkoły gotowania, która odegrała kluczową rolę w ewolucji gotowania w Hiszpanii.
Kolekcja „Spain: an Open Kitchen” zawiera ponad 60 wystaw, w których znalazło się miejsce dla głosów ponad 60 kulinarnych ekspertów i ponad 2000 zdjęć, szkiców oraz filmów – niektórych, takich jak osobiste notatki Ferrana Adrii, opublikowanych po raz pierwszy. Wszystkie te ekscytujące składniki uporządkowaliśmy w trzech głównych kategoriach: „Twarze” – czyli ludzie stojący za wyjątkową kulinarną kulturą Hiszpanii; „Smaki” – czyli tradycyjne smaki i dania regionu, takie jak szynka iberyjska czy słynne tapas; oraz „Fusion” – czyli wszystko to, co dzieje się, gdy jedzenie spotyka się ze sztuką, architekturą i kulturą.
Spragnieni więcej? Dzięki kolekcji „Spain: an Open Kitchen” możecie również usiąść obok Ferrany Adrii, który omawia swoje menu degustacyjne z elBulli, podjąć twórcze kulinarne wyzwanie z twórcami YouTube, delektować się wycieczką 360 stopni po zaprojektowanych przez architekta Normana Fostera piwnicach winnicy Portia lub posłuchać co eksperci sądzą na temat przyszłości gastronomii.
Kolekcja dostępna jest pod adresem: artsandculture.google.com/project/spanish-gastronomy.
Pobierzcie aplikację Google Arts & Culture na Androida lub iOS, dołączcie do dyskusji na #SpainOpenKitchen i odkryjcie bogactwo wystawy „Spain: an Open Kitchen”, aby dowiedzieć się więcej o historii swoich ulubionych hiszpańskich dań.
źródło: informacja prasowa Google