2 kwietnia 2019 r. Google wyłączy konta Google+

Firma Google poinformowała, że 2 kwietnia 2019 r. wyłączy konta Google+ użytkowników indywidualnych (tzw. konta osobiste) oraz wszystkie strony Google+, którymi zarządzają.

Google zamknie serwis Google+ w sierpniu 2019 r.

W grudniu 2018 r. Google zapowiedziało, że w kwietniu 2019 r. wyłączy Google+ dla użytkowników indywidualnych ze względu na spadek popularności tej usługi oraz trudności związane z jej ciągłym udoskonalaniem w sposób zgodny z oczekiwaniami użytkowników. Teraz firma informuje jak pobierać zdjęcia i inne materiały z tej usługi.

Za niecałe dwa miesiące, 2 kwietnia br. zostana wyłączone konta Google+ i wszystkie strony utworzone przez użytkowników w tej usłudze. Tego dnia będą usuwane zawartości kont użytkowników indywidualnych Google+. Zdjęcia i filmy z Google+ znajdujące się w Archiwum albumów i na stronach Google+ także zostaną usunięte. Możesz pobrać i zapisać te materiały, ale pamiętaj, by zrobić to do końca marca. Kopie zapasowe zdjęć i filmów w usłudze Zdjęcia Google nie zostaną usunięte.

Proces usuwania zawartości kont Google+ użytkowników indywidualnych, stron Google+ i Archiwum albumów potrwa kilka miesięcy, więc część materiałów może pozostawać w tym czasie dostępna. Użytkownicy indywidualni mogą mieć dostęp do niektórych obszarów swoich kont Google+ w Historii aktywności. Poza tym część materiałów znajdujących się w Google+ może być widoczna dla użytkowników G Suite do czasu całkowitego usunięcia osobistych kont Google+.


  • Od 4 lutego nie będzie już można tworzyć w Google+ nowych profili, stron, społeczności ani wydarzeń. Więcej szczegółów i aktualnych informacji dotyczących wyłączenia tej usługi znajdziesz w Najczęstszych pytaniach.
  • Jeśli jesteś właścicielem lub moderatorem Społeczności Google+, możesz pobrać i zapisać jej dane. Na początku marca 2019 r. umożliwimy pobranie dodatkowych danych, m.in. informacji o autorach poszczególnych wpisów w społeczności publicznej, treści tych wpisów oraz dodanych do nich zdjęć – więcej informacji.
  • Jeśli na stronach i w aplikacjach logujesz się za pomocą przycisku Logowanie przez Google+, pamiętaj, że w nadchodzących tygodniach przyciski te przestaną działać. W niektórych przypadkach może jednak zastąpić je przycisk Logowanie przez Google. We wszystkich witrynach i aplikacjach, w których dostępny jest przycisk Logowanie przez Google, nadal będzie można logować się za pomocą konta Google – więcej informacji.
Informacja o wyłączeniu serwisu Google+ (powiadomienie)

Informacja o wyłączeniu serwisu Google+ 2 kwietnia 2019 r. (powiadomienie)

  • Funkcja dodawania komentarzy na stronach (własnych lub innych) za pomocą Google+ zostanie wyłączona – na Bloggerze nastąpi to przed 4 lutego, a na innych stronach przed 7 marca. Komentarze dodane za pomocą konta Google+ zaczniemy usuwać ze wszystkich stron 2 kwietnia 2019 r. – więcej informacji.
  • Jeśli korzystasz z G Suite, usługa Google+ na Twoim koncie G Suite powinna pozostać aktywna. Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z administratorem G Suite. Wkrótce odświeżymy też wygląd tej usługi i dodamy do niej nowe funkcje – więcej informacji.
  • Jeśli jesteś deweloperem i korzystasz z interfejsów API Google+ lub przycisku Logowanie przez Google+, kliknij tutaj, by sprawdzić, co ta zmiana oznacza dla Ciebie.

Zespół Google+ dziękuje użytkownikom za ich wkład w tworzenie tej usługi, utalentowanym artystom, osobom rozwijającym społeczności oraz inspirującym innowatorom, którzy poświęcili swój czas i wysiłek, by uczynić Google+ wspaniałym miejscem. Bez ich pasji i poświęcenia to nie byłby tak wyjątkowy serwis.

źródło: Powiadomienie Google

Obserwuj

Łukasz Majchrzyk

redaktor mobiRANK.pl
Od 2005 roku zajmuję się komunikacją internetową i e-marketingiem, jestem pasjonatem urządzeń mobilnych oraz nowych technologii – i nie waham się ich używać.
Łukasz Majchrzyk
Obserwuj