Jak wyrejestrować numer telefonu z iMessage?

Apple udostępniło narzędzie umożliwiające wyłączenie otrzymywania wiadomości iMessage na numer telefonu, który był powiązany z iPhone’em.

Deaktywacja iMessage dla numeru telefonu

Jeśli używaliście iPhone’a, a teraz przesiedliście się na Androida i nie otrzymujecie wiadomości od znajomych z iPhone’em, to prawdopodobnie Twoje wiadomości wychodzą do iMessage.

Jak wyrejestrować numer telefonu z iMessage i otrzymywać tylko wiadomości SMS? Poniżej instrukcja krok po kroku. Niestety na razie nie jest dostępna dla polskich numerów telefonów, ale nie wszystko stracone.

Problem nieotrzymywania wiadomości SMS pojawia się wówczas, jeśli Twój numer telefonu został zarejestrowany na serwerach Apple’a do otrzymywania wiadomości iMessage od innych użytkowników iPhone’ów.  Od pozostałych, nie posiadających usługi iMessage wciąż otrzymujesz SMS-y.


Istnieje kilka sposobów, aby rozwiązać problem, w zależności od tego, czy nadal masz iPhone’a, czy sprzedałeś i przesiadłeś się na inny system niż iOS.

Jeśli posiadasz wciąż iPhone’a

Jeśli nadal masz iPhone’a, możesz wykonać następujące czynności:

  1. Włóż kartę SIM do telefonu iPhone.
  2. Wejdź w Ustawienia.
  3. Przewiń w dół i wybierz Wiadomości.
  4. Wyłącz wiadomości iMessage (nie powinien być widoczny zielony kolor przy przełączniku).

Twój numer telefonu zostanie natychmiast odłączony od iMessage.

Wyłączenie iMessage przez iPhone'a

Wyłączenie iMessage przez iPhone’a

Jeśli nie masz już swojego iPhone’a

  1. Odwiedź ten link: selfsolve.apple.com/deregister-imessage (specjalna strona Apple’a – Deregister and Turn Off iMessage – Apple Support).
  2. Wprowadź numer telefonu, który chcesz wyrejestrować z iMessage, i kliknij na przycisk Wyślij kod.
  3.  Apple wyśle 6-cyfrowy kod do potwierdzenia Twojego numeru telefonu.
  4. Wprowadź 6-cyfrowy kod potwierdzenia i kliknij przycisk Prześlij, aby potwierdzić derejestracęi numeru telefonu.

To wszystko. Możesz teraz poprosić znajomego z iPhone’em, żeby wysłał do Cibie wiadomość tekstową, aby potwierdzić, że problem rzeczywiście został rozwiązany.

Pamiętajcie, że pozbywając się iPhone’a warto wylogować się z konta iCloud i powyłączać wszelkie usługi Apple’a w szczególności iMessage i FaceTime’a.

źródło: Apple

Łukasz Majchrzyk
Obserwuj

Łukasz Majchrzyk

redaktor mobiRANK.pl
Od 2005 roku zajmuję się komunikacją internetową i e-marketingiem, pasjonat urządzeń mobilnych i nowych technologii.
Łukasz Majchrzyk
Obserwuj